Eficiència energètica en complexos esportius

S'ha inaugurat el complex esportiu Camp del Ferro, que es caracteritza per la seva eficiència energètica i el seu revestiment ceràmic.

El complex poliesportiu de Camp de Ferro, del qual som autors de l’estructura, es va començar a gestar a principis de 2016. En col·laboració estreta amb els arquitectes del projecte, hem dissenyat una estructura capaç d’aglutinar diversos espais multidisciplinaris en diferents nivells, superant, durant la fase constructiva, les incidències motivades per les preexistències tant arqueològiques com d’enginyeria civil.

 

BAC és la responsable del disseny i direcció d'obra de l'estructura del complex esportiu

És una estructura de grans llums composta a base de pòrtics de façana i 7 pòrtics interiors que cobreixen llums de fins a 33m. La part corresponent al sota rasant situa 2 de les 3 pistes poliesportives, i es resol íntegrament en formigó, d’aquesta manera s’integren perfectament els elements pròpiament de suport amb els de contenció i permet resoldre de manera fàcil la resposta al foc de l’estructura. El sobre rasant, resolt exclusivament en acer i forjats colaborants, presenta sengles espais d’esport i la plaça pública d’accés, en les seves façanes principals. Aquests usos obliguen a dimensionar generosament els elements de forjats, que van des de cintres de 4m aproximadament sota el primer a bigues posttesats de 160cm de cant sota el segon.

El dissenyar una pista esportiva damunt d’una estructura de gran llum, va obligar a posar especial cura quant a la consideració de les vibracions damunt d’aquest forjat, motiu pel qual la cintra metàl·lica es prolonga 1 mòdul més enllà del propi espai que cobreix.

Client: BIMSA

Arquitecte: BBarquitectes / Gustau Gili arquitecte / AIA Salazar Navarro

Aparellador: Oscar Garzon

Constructora: OHL / Calaf constructora